VERGİ HUKUKU

VERGİ-HUKUKU

Vergi; toplumun ihtiyacı olan kamu hizmetlerinin üretilip sunulması için gereken kaynakların sağlanması amacıyla topluma yüklenen mali bir yükümlülüktür. Vergi hukuku ise; devletin kamu gücüne dayanarak kişilerden aldığı vergi, harç, resim ve benzeri gelirler dolaysıyla ortaya çıkan karşılıklı hak ve ödevleri düzenleyen bir kamu hukuku dalıdır. Vatandaşlık görevlerinden biri olan vergi ödeme yükümlülüğünde yaşanan usulsüzlükler, Vergi Usul Kanununda ağırlaştırılmış yaptırımları gerekli kılmaktadır. Vergi hukuku içeriği, hem birey hakları hem de devletin birey üzerindeki haklarını ve yaptırım gücünü ortaya koyar. Vergi hukuku kapsamından ele alınan konular; vergi borcu, devletin vergi borcu cezası uygulama hakkı ve bireylerin bu süreçte yapması gerekenlerdir.

Vergi hukuku özel hukuk biçimlerini ve kavramlarını (ikametgah, evlilik, mal rejimi, rüşt gibi.) ilke olarak aynen kabul eder.Ancak belli durumlarda vergi hukuku kendi düzenlemelerini getirdiği taktirde bunlar esas tutulur.

Hukuk büromuz, hangi nedenden kaynaklanırsa kaynaklansın ‘Vergi Hukuku’ ile ilgili titiz bir hazırlık çalışması yaparak uyuşmazlıkların çözümünü kolaylaştırmaktadır.